Ce este campania CICLISM ÎN ORAȘ?

CICLISM ÎN ORAȘ este o competiție care constă în parcurgerea a cât mai multe trasee zilnice într-un mod ecologic, folosind bicicleta, pe o perioadă de 21 de zile. Nu contează dacă utilizați bicicleta în fiecare zi sau dacă până acum ați pedalat foarte rar. Fiecare kilometru contează - și chiar mai mult dacă, altfel, ați fi parcurs aceeași călătorie cu mașina.

Iată despre ce este vorba!

Credeam că, de departe, cel mai eficient mod de a convinge pe cineva să meargă cu bicicleta nu este doar prin numirea nenumăratelor sale beneficii. În schimb, fiecare ar trebui să se urce pe o bicicletă pentru sine însuși timp de 21 de zile.

Statisticile competiției arată cât de mulți oameni folosesc deja bicicleta și contribuie astfel la protecția climei. Pentru a încuraja și mai mulți oameni să treacă permanent de la mașină la bicicletă, avem nevoie de o infrastructură pentru biciclete care să le permită să ajungă la destinație rapid și în siguranță.

Pentru a ajuta la atragerea atenției asupra nevoilor cicliștilor, CICLISM ÎN ORAȘ se adresează, de asemenea, politicienilor locali. La urma urmei, ei sunt cei care iau deciziile în ceea ce privește infrastructura de ciclism – și, prin urmare, pe cele privind protecția practică a mediului ambiant local. În perioada campaniei, aceștia adoptă perspectiva din spatele ghidonului pentru a afla singuri în ce situații municipalitatea lor satisface deja eficient nevoile cicliștilor și unde mai este loc de îmbunătățiri.

Timp de mai multe decenii, traficul auto a fost singura categorie relevantă în sectorul mobilității. Pentru a reduce daunele aduse mediului cauzate de trafic, acest lucru trebuie să se schimbe acum! Deoarece tranziția către moduri de transport mai ecologice începe în mintea oamenilor, dorim să atragem o mai mare atenție asupra bicicletei în discursul public. Astfel, CICLISM ÎN ORAȘ creează oportunități de comunicare la nivel local, în cadrul municipalităților, precum și la nivel național.

Hintergrund – Warum brauchen wir mehr Radverkehr?

Kohlendioxid-Emissionen vermeiden

  • Etwa ein Fünftel der klimaschädlichen Kohlendioxid-Emissionen in Deutschland entstehen im Verkehr (Umweltbundesamt 2016).·  
  • Im Jahr 2010 verursachten Pkws und Krafträder 79 % der Kohlendioxid-Emissionen im Personenverkehr (Statistisches Bundesamt 2013).
  • Etwa 7,5 Millionen Tonnen CO2 ließen sich alleine in Deutschland vermeiden, wenn zirka 30 % der Kurzstrecken bis sechs Kilometer in den Innenstädten mit dem Fahrrad statt mit dem Auto gefahren werden (Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung 2002).

Radverkehrsanteil steigern

  • 80 % der Haushalte in Deutschland besitzen ein Fahrrad, trotzdem liegt der Anteil aller Wege, die in Deutschland geradelt werden, durchschnittlich bei nur 10 % (Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur, 2014).
  • Nach Angaben des Fahrrad-Monitor Deutschland 2015 sind rund 82 % der Deutschen zwischen 14 und 69 Jahren der Meinung, dass sich Entscheidungsträger*innen auf kommunaler Ebene stärker mit dem Thema Radverkehrsförderung beschäftigen sollten. Dabei sprechen sich die Befragten u.a. für den Bau von mehr Radwegen (63 %) und mehr Fahrradabstellanlagen (47 %) aus.